Koorneef heeft dubbelrol in thuiswedstrijd

Nee, winnen gaat hij niet doen. Zo realistisch is hij wel. Toch weet Niek Koorneef nu al dat het volgende week donderdag een speciale dag gaat zijn. “Ik kijk altijd uit naar de Ronde van Lekkerkerk”, zo zegt de geboren en getogen inwoner van Lekkerkerk, die begin dit jaar Van der Velden Wielersport overnam. En zo heeft hij dit jaar een dubbelrol. “Ja, ik sta inderdaad als renner aan de start van de wedstrijd voor de amateurs en sportklasse en ben daarnaast sponsor van de wielerronde en het amateurteam van De Waardrenner.”

De Ronde van Lekkerkerk, dat is voor een renner uit Lekkerkerk natuurlijk extra bijzonder. “Helaas kon ik vorig jaar niet deelnemen, maar ditmaal ben ik er weer bij”, vertelt Koorneef. “Zelf kom ik uit Lekkerkerk en vrienden ook. We kijken ieder jaar echt uit naar Hemelvaartsdag. Koningsdag is ook leuk, maar dat is toch een heel anders sfeer. Hier staan ook veel wielerliefhebbers langs de kant en je hebt af en toe echt het gevoel dat je in een voetbalstadion zit.”

Koorneef kan het weten. Hij reed in zijn leven immers al heel wat criteriums. Die van Lekkerkerk blijkt er wel één te zijn die er uitspringt. “Een paar weken geleden reed ik in Brabant, toch een wielerprovincie. Daar stonden zo verschrikkelijk weinig mensen langs de kant, maar de entourage er omheen was ook veel minder. Hier is het een hele happening in het dorp. Je hebt natuurlijk de kermis, het hele dorp staat vol publiek en ook ’s avonds is het hier altijd feest. Het is het hele totaalpakket dat het ieder jaar zo geslaagd maakt.”

Renner en sponsor
Sinds 1 januari 2018 is Koorneef eigenaar van Van der Velden Wielersport. “Dat zorgt er wel mede voor dat ik zelf niet meer zo fanatiek ben in het wedstrijden rijden”, zo zegt hij. En dat is ook logisch, zo blijkt wel. “Om echt een beetje leuk mee te kunnen draaien moet je echt wel wat trainingsuren draaien. Dat is in combinatie met een winkelen, zeker in deze periode van het jaar, gewoon erg lastig. Daar kom ik dus wel wat in tekort donderdag, maar als ik hem uitrijd en zelf een goed gevoel heb, ben ik tevreden.”

Reden bij de jeugd al samen
Alleen staat hij zeker niet. “We hebben met tien man van de Waardrenner een team voor amateurs opgericht”, legt Koorneef uit. “Dat zijn allemaal renners die ooit bij de Waardrenner gereden hebben en terug zijn gekomen. Vroeger reden we bij de jeugd met elkaar en nu weer. Ontzettend leuk! Ik sponsor het team ook en via leveranciers krijgen we ook spullen voor een leuke prijs. ‘Jullie zijn net een profploeg’, zeggen ze dan, haha. Dat maakt het wel leuk. Wij rijden in Lekkerkerk met een groot team bij de amateurs en daarnaast rijdt Erik-Jan Kooijman ook in ons shirt bij de elite mannen.”