Amateurploeg en Erik Jan Kooiman versterken Waardrenner

KRIMPENERWAARD • Een nieuwe amateurploeg van negen renners verhoogt het ledenaantal van wielervereniging De Waardrenner flink. Schaatstopper Erik Jan Kooiman sluit aan als eliterenner.

Krimpenaar Nils van Kooij (27) stampte met Gerhard Joling, die eind vorig jaar (eindelijk) de amateurronde van Krimpen aan den IJssel won, de afgelopen maanden een amateurploeg uit de grond met renners die in het verleden een band hadden met De Waardrenner. In zijn kennissenkring strikte Van Kooij vijf ondernemers als sponsor, waardoor het zelf ontworpen shirt de komende drie jaar voorzien is van namen van bedrijven die de kleding bekostigen.

“Het materiaal, de reiskosten naar wedstrijden en trainingskampen betalen we zelf,” verduidelijkt Nils van Kooij. “Tenslotte zijn we maar amateurs. Voor een clubploeg, die bij de eliterenners wedstrijden gaat rijden, zijn we niet sterk genoeg. Iedereen in de ploeg heeft een drukke baan, waardoor er niet elke dag getraind kan worden. Bovendien doen aan de wedstrijden voor eliterenners en beloften sterke continentale coureurs mee, tegen wie we kansloos zijn. Ons programma bestaat uit deelname aan criteria, de Omloop van de Hoeksewaard en wellicht een paar wedstrijden in België.”

Het bestuur van de Waardrenner, die sinds twee jaar over een jeugdploeg beschikt, is blij met het initiatief. “De vereniging zit duidelijk weer in de lift,” stelt voorzitter Wim van der Velden. “De jeugd kan trainen en wedstrijdjes rijden op een wielerbaan van 1.000 meter op sportpark Weydehoeck in Lekkerkerk. Met de komst van tien amateurs hebben we nu zeventig leden. Het aansluiten van Erik Jan Kooiman, die als voorbereiding op zijn nieuwe schaatsseizoen van start zal gaan in wedstrijden, is tevens een mooie opsteker.”

Nils van Kooij begon op 12-jarige leeftijd als jeugdrenner bij De Waardrenner, die toen nog klassiekers als de Omloop van de Krimpenerwaard en de Omloop van Lek en IJssel organiseerde. Als nieuweling won hij zijn eerste koers. Na het wegvallen van de eliteploeg vertrok hij naar rennersclub De Mol uit Dordrecht om klassiekers te kunnen blijven rijden.

“Die ambitie heb ik niet meer,” vervolgt Van Kooij, die ’s winters regioveldritten rijdt. “Ik voel me nog steeds Waardrenner en doe op deze manier wat terug voor de club. Elke zondagmorgen vertrekken we om 10.00 uur van sportpark Weydehoeck voor een trainingsrit. Doordeweeks kunnen we in Bergambacht bij een van onze sponsors terecht voor krachttraining.”

Via de Facebookpagina ‘Amateurteam Wielerclub de Waardrenner’ stelt de ploeg zijn renners -Youri Deelen, Jonathan Espigares, Gerhard Joling, Marco Kleobeuker, Nils van Kooij, Niek Koorneef, Tijs van der Steen, Niels van der Velden en Chris Verhoeff- en sponsors voor.

Wim Kroone